אתחיל מהמסקנה: חוסן מנטלי (או בשמו השני – חוסן נפשי) הוא פיתוח היכולת שלנו להתמודד עם כל מה שעולה בדרך שלנו ובעיקר – לדעת איך להתמודד עם רגשות קשים ונמוכים שבהכרח יעלו ככל שנתמיד בדרך.
אם אנחנו מסתכלים על אנשים שהגשימו את עצמם, הצליחו לשנות את הקריירה, שינו או שיפרו את מערכות היחסים שלהם משמעותית, זה נראה מהצד שהדברים התקדמו עבורם בקלות יחסית.
עבור האנשים האלה שיחק המזל, הייתה להם מקריות רבה או קשרים עם אנשים משפיעים שקידמו אותם.
למעשה, גם אני בעבר חשבתי כך, עד שייצרתי את הפודקאסט שלי: NLP שימושי ביום יום, בו ראיינתי עד כה כ-50 מרואיינים אשר הצליחו רבות בתחומם.
תוך שאני חקרתי ולמדתי מהו אותו חוסן מנטלי אשר עוזר להם להתמיד, להתפתח ולהצליח, חקרתי גם הדרך שלי. מידי שבועיים אני מקליט, עורך ומפרסם פרק, בנוסף למאמרים שאני מפרסם, קבוצות וואטסאפ להשראה שבהן אני משתף תכני השראה, ופרופיל פייסבוק עם פוסטים רבים.
הבנתי שיש משהו משמעותי המשותף לכל אלה שמתמידים לאורך זמן ולבסוף – זוכים להצלחה:
הם מצאו את הדרך להאמין בעצמם, למרות כל הקשיים והכישלונות שהם חווים לאורך הדרך. הם למדו שהים שהם שוחים בו מלא בגלים, גאות ושפל. הם נשארו נאמנים לדרך שלהם ומחוברים למשאבים הפנימיים שלהם לאורך הדרך.
במאמר אפרט איך עושים את זה, נכיר את הסיבות להעדר חוסן נפשי, ואיך לחזק אותו כדי לעשות שינויים חיוביים באופן אקטיבי לאורך זמן בהתמדה.
בנוסף, בניית החוסן עוזרת להתמודד עם דחיינות ותופעות של עצלנות וחוסר מוטיבציה.
מדוע אנחנו לא מבצעים שינויים כמו שהיינו רוצים
אם נחשוב על זה לרגע, כדי להשיג יותר כסף, תפקיד טוב יותר, מערכת יחסים משמעותית, בטחון עצמי או כל דבר בו אתם חפצים, עלינו לעשות שינוי חיובי בחיינו.
בנוסף, שינויים רבים קורים סביבנו מידי יום מבלי שנזמן אותם, גוזלים לנו אנרגיה רבה ומאלצים אותנו להתמודד עם רגשות לא נעימים כמו: כעס, אכזבה, תסכול ועוד.
וככל שאנחנו חושבים על שינויים פוטנציאליים – עולות מחשבות המנסות לעכב או למנוע אותו:
מה יקרה אם לא נצליח? ואם הסביבה תבקר אותנו או תתרחק מאיתנו בעקבותיו? ואם נאבד יותר מאשר יש לנו כרגע? ואם לא נצליח להתמודד עם ההליכה בדרך?
גם אם זה לא תמיד במודע, המחשבה על הרגשות שיעלו אם נדרך על כל המוקשים האפשריים – גורמים לנו להפחית את המוטיבציה הפנימית שלנו, לצמצם את האמונה בעצמנו ולשים את תוכנית השינוי במגירה לתקופה 'מתאימה' יותר. שכנראה לעולם לא תגיע.
אז איך נגיע למצב שבו אנחנו מבצעים שינויים בשליטה שלנו ולא רק כשאנחנו עם הגב לקיר?
ישנם 2 מיתוסים הנוגעים לבניית חוסן נפשי:
1. חוסן הוא כמו שובר גלים – ככל שאנחנו קשוחים יותר, נוכל להתמודד עם כל קושי
2. חוסן נפשי מושפע מהיכולת שלנו להימנע, לברוח או להתחמק מרגשות קשים ונמוכים
מיתוסים אלו הן הסיבות לרצון של רוב האנשים לדחות שינויים ככל שהם יכולים, להגיע למצב בו הם חזקים מספיק מול השינוי.
הרשו לי רגע להפריח את המיתוסים הללו ונמשיך במאמר.
א. אנשים שמנסים להיות קשוחים כשובר גלים, משתדלים להראות ששום דבר לא מזיז אותם מהמטרה ששמו לעצמם. אך יש משפט האומר שעוצמתה של טיפה היא בהתמדה שלה. וטיפה אחר טיפה סודקים את שובר הגלים, עד שהחומה המגינה מתמוטטת ואיתה גם נפשו של האדם.
שובר הגלים הוא חוסן מדומה, מאופק, בו האדם מתאפק שלא להישבר (לעיתים אף שנים).
ב. כאשר אנחנו נמנעים מרגשות לא נעימים, הם לא נעלמים מעצמם, אלא מאוכסנים בגופנו. ניתן לבדוק זאת ע"י העלאת זיכרון. בכל זיכרון שלנו מאוכסן רגש בעוצמה מסוימת. במידה ואנחנו לא משחררים רגשות הכלואים בגופנו (ע"י התמודדות איתם), אלא מדחיקים אותם, הם ממשיכים לנהל אותנו בחלק הלא מודע שלנו. הרגשות הכלואים הם הסיבה להעדר חוסן מנטלי: כשאנחנו מזהים סיטואציות הדומות לקודמות בהם הרגשות נשארו כלואים, אנחנו נמנעים (ומייצרים דחיינות, עצלנות או חוסר מוטיבציה).
הפחד שלנו מייצור שינויים חדשים בעצמנו נשען על מה שאנחנו חושבים על עצמנו ולא על מה שאנחנו מסוגלים באמת.
אם נדע כיצד לחזק את החוסן הנפשי שלנו, לסמוך על עצמנו יותר ולחזק את הדימוי העצמי, נוכל לייצר שינויים חיובים דרך קבע ולהגיע לחיות את החיים המתאימים עבורנו ביותר
כיצד לפתח חוסן מנטלי שיעזור לשנות, להתמיד ולהצליח
חוסן מנטלי הוא פיתוח היכולת שלנו להסכים להרגיש את כל מגוון הרגשות.
היכולת להרגיש רגשות היא כמו שריר שיש בנו את האפשרות לאמן אותו.
כאשר אנחנו חווים בתחושה רגש לא נעים, בדרך כלל יש נטייה להדחיק אותו, או לחלופין להעלים אותו ע"י התרכזות בחיובי, או במטשטשים שונים: מסכים, רשתות חברתיות ודרכים ממכרים נוספים.
עכשיו, אני יודע שחלק גדול מתחום ההתפתחות האישית מלמד אותנו להיות חיוביים ואופטימיים, להסתכל תמיד על חצי הכוס המלאה.
מצד שני, לרגשות הנמוכים יש תפקיד חשוב ביותר בהעברת מסרים מהמצפן הפנימי שלנו לתודעה שלנו.
למשל: אם אנחנו כועסים, ייתכן שמישהו עבר גבול או חוק שלנו והכעס משקף את חוסר ההסכמה שלנו.
לולא הכעס – לא היינו מזהים את הגבול ויודעים לשמור עליו.
דוגמא נוספת: לעיתים אנחנו מנסים משהו ונכשלים, מיד עולה תחושה של עצב או תסכול.
תחושה זו חשובה ביותר – כי העצב מראה שאכפת לנו מעצמנו ואנחנו עצובים עבורנו על מה שלא צלח.
הדרך הטובה להתמודד עם רגשות קשים
אם נתבונן על מתאמנים שנמצאים בחדר הכושר ומרימים משקולות, הם מתחילים עם משקולות שאותן הם מסוגלים להרים. ככל שהם מתאמנים ומרימים לעיתים קרובות יותר, היכולת שלהם מתחזקת והם מסוגלים להרים משקלות בעלות נפח גדול יותר.
באותו האופן נוכל להתאמן על המנעד הרגשי שלנו. ככל שנסכים לשהות ברגש נמוך כאשר הוא מופיע, הוא יחלוף ובפעם הבאה יהיה לנו קל יותר והוא יחלוף מהר יותר.
החיבור לרגשות שלנו יאפשר לנו להתחבר גם לרגשות הטובים: לחוות שמחה ואושר מהלב, מוטיבציה והתלהבות כפי שילדים שעדיין לא פיתחו את ההגנות חווים אותם. כך נוכל לסמוך על עצמנו שנתמודד עם כל חוויה או רגש שיעלו במהלך הדרך וכך החוסן הנפשי שלנו יתחזק.
חשוב לי לסייג ולכתוב שכל עבודה הקשורה לרגשות כדאי שתהיה בהקשבה לגוף ותהיה איטית, מדודה ועם תמיכה: במידה וחוויתם אירועים טראומתיים או אתם לא בטוחים כיצד להתמודד עם רגשות קשים העולים, תוכלו להיעזר בליווי אישי שלי (לפרטים לחצו כאן) או ניתן לפנות למגוון שירותי התמודדות נוספים הקיימים סביבנו.
אהבת? התחברת למאמר? אני מזמין אותך להגיב ממש כאן למטה ולשתף את חבריך במאמר זה.
אשמח גם לענות כאן למטה בתגובות לכל שאלה שיש לך.